Чудотворната сила на Българската розова вода

0
825
Снимка - Pixabay

Време е да се запознаете се с българската розова вода като един от най-лековитите и разкрасяващи дарове от природата! Нейните похранващи, хидратиращи, антибактериални и антисептични свойства я правят  задължителна част от козметичната рутина на всяка жена и изключително подходяща за третиране на екзема, предразположена към акне, проблемна или чувствителна кожа, премахване на белези и зачервяване, изравняване на пигментацията на лицето или заздравяване на рани и изгаряния. Тя е също полезен и природен начин да намерите разхлада в горещите и прашни дни и да осигурите на кожата си нежна грижа, благодарение на стопроцентово био земеделие и лечебните агенти на прословутото цвете.  Натуралната розова вода е толкова лека и щадяща, че може да се използва не само въху кожата и скалпа, но и (напълно безвредно) в приготвянето на ястия, по време на медитация и като арома-терапия, разбира се.  Това я прави най-универсалния елексир за постигане на вътрешна и външна красота, достъпен във всяка аптека!

Преди да прочетете нашите съвети и розови рецепти, не забравяйте да погледнете етикета на продукта или да попитате за автентична, парно-дестилирана розова вода, защото тя пази по-голямата част от ценните си растителни вещества. Разбира се е препоръчителна употребата на продукти от българско земеделие – както много от вас знаят, българският климат и почва са най-подходящи за органичното култивиране на рози.

ГРИЖА ЗА ЛИЦЕТО

Видимият ефект от розовата вода е постепенен, но приятното усещане на заздравяване и почистване е мигновенно, едно от главните своиства е засилване на кръвообращението в кожата, което подсилва и кара кожата да се „храни“ по-качеството  с кислород. Хидратира, балансира и успокоява кожата, което подпомага намаляването на зачервявания и излишно омазняване.

1 Чудесен начин да я включите в козметичната си рутина е като почиствате остатъците от грим и прах с нея. След обичайното за вас почистване с друг продукт и хладка вода, просто напоете тампон с розова вода и минете зоната на лицето с него, упражнявайки лек натиск.

2  При ползването на каквито и да е кремове за лице е силно препоръчително да напръскате или навлажните лицето си с розова вода преди да нанасете продукта. Така хидратирането на лицето се засилва – кремът задържа влагата, и заедно с него, кожата усвоява и задържа водата и нейните вещества. Този метод е препотъчителен при ползването на кремове за лице дори с термална или просто пречистена от вредни химикали (например хлор) вода.

3  Най-приятният метод за прилагане на розова вода е и най-лесния. За целта ви е нужна розова вода – спрей (или да пресипете в подходящо шишенце течността), просто напръскайте кожата си, когато желаете. Може да го правите на всеки час – розовата вода е щадяща и натурална! Този метод е не само полезен, но и истинска наслада за сетивата, особено в горещите летни дни! Може да се прилага по всяко време и навсякъде, за да засилите усещането за свежест, може да държите продукта в хладилник. Ако охлаждате розовата си вода може да я използвате при изморени или подпухнали очи – просто напоете два памучета/тампони, покрийте очите си с тях и се отпуснете!

4. Розовата вода е приложима в много маски за лице, може да замести обикновената вода в приготвянето на маски с хума, въглен и други разтворими съставки, при ползването на гъсти маски като такива с мед е удачно добавянето и.

ГРИЖА ЗА КОСАТА

5. Водата е лека и не отежнява косата излишно, за това може да се използва за третиране на пърхот или чувсвителен скалп – скалпът се овлажнява, след което леко се масажира, стига да се чувствате комфортно, бихте могли да наведете главата си надолу. Комбинацията от разтриването и веществата подпомага кръвообращението – не само се подобрява здравето на скалпа, но се стимулира по-бързия разстеж на косата.

6. Пригответе вода за косата си. Как изплакваме косата си играе важна роля за нейното състояние. Важно е да използваме хладка/студена вода върху скалпа и косата, топлата вода не само стимулира производството на себеум и отпуска косъма и кожата, но ги и уврежда. Разпространено е приготвянето на вода за изплакване на вече чиста коса, която не само стяга косъма, но също оставя в косата полезни съставки. Най-разпространени са домашните изплаквания с розмарин или оцет, но може да смесите 3-4 супени лъжици розова вода в чаша хладка/студена вода, просто я полейте на вече мократа си коса.

ГРИЖА ЗА ДУХА И ТЯЛОТО

7. Уверете се, че използвате питейна розова рода (обозначено на етикета), тя е напълно подходяща за козметична употреба и гореизброените методи, но може свободно да се използва като добавка в чай и др., коктейли, десерти, сладолед, дресинг за салати. Това е така, защото е 100% натурална и подпомага детоксикирането, храносмилането, състоянието на духа и нивата на енергия. Правилното и консумиране е перфектен завършек на разкрасителната и освежаваща процедура.

8. По време на медитация или ако просто искате да се отпуснете и отдалечите от делничното битие, може да се посветите на розите и да комбинирате енергийни кристали и камъни с козметичната си процедура и здравословно питие с розова вода. Сдобийте се с розов кварц, поставете го в съд заедно с тампони/памук, напоете с розова вода и оставете в хладилника, когато си почивате поставете памука върху очите си, наредете камъчетата върху кожата си и се насладете на усещането.

Автор: Румяна Кръстева

Източник: MoyatDen.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here