Мистерията за житните кръгове е разкрита – ето защо се появяват в полето!

0
162
Снимките на необичайни житни кръгове на различни точки на планетата са известни сред любителите на мистерии и загадки като „житни кръгове“ или cropcircles.

Подобни кръгове са наблюдавани от учените в Намибия, Африка, но сега техни „близнаци“ се появиха и в Австралия. Местните жители на Черния континент смятали, че кръглите оголени площи са „стъпките на боговете“.

От наблюденията си в Австралия обаче изследователите са на път да изградят нова теория, различна от тази, че кръговете са работа на термити.

Колкото и любопитно да звучи свръхестествената намеса на извънземни, които обичат да рисуват, учените са на мнение, че става дума за уникално умение на растенията да се групират така, че да могат да си набавят достатъчно количества вода.

Тази способност на растенията да се „съединяват“ учените свързват с така наречената теория за самоорганизация в природата – тази за формиране на моделите в природата.

В биологията той се отнася до образуването на сложни организации от клетъчни структури. Това е механизмът, при който еквивалентни клетки образуват тъкани в най-разнообразни сложни форми, изпълняващи различни функции.

Още през 1960 година немският физик Херман Хакен дава име на термина и дисциплината синергетика – дисциплината за съвместното действие на множество подсистеми, в резултат на които на макроскопично ниво възникват функциониращи структури.

Източник : e-novini.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here